ciasto grześ

Ciasto Grześ to bardzo smaczny deser bez pieczenia. Swoją nazwę zawdzięcza temu, że do jego przygotowania potrzebujemy popularnych i wszystkim dobrze znanych wafelków o nazwie Grześki.

Przepis na ciasto Grześ jest bardzo prosty, a całe ciasto łatwe i szybkie w przygotowaniu. Nam bardzo posmakowało, dlatego też postanowiłam podzielić się przepisem i z Wami. Jestem pewna, że zachwyci Wasze podniebienia. Zapraszam na przepis!

PRZEPIS NA CIASTO GRZEŚ

Składniki

  • 500 g serka mascarpone
  • 500 ml śmietanki 36%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 6 wafelków Grześki
  • 1 słoik dżemu o smaku porzeczkowym
  • duże opakowanie herbatników kakaowych

Wykonanie

  • Blaszkę 24×36 cm wykładamy folią spożywczą. Na dnie układamy warstwę herbatników kakaowych, na których rozprowadzamy dżem porzeczkowy. Na dżemie układamy kolejną warstwę herbatników.
  • Śmietankę kremówkę ubijamy z dodatkiem cukru pudru. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy mascarpone.
  • Wafelki kroimy w kostkę i dodajemy do masy, mieszamy. Przygotowaną masę wykładamy na herbatniki. Na wierzch wykładamy pokruszonego wafelka Grześka.
  • Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
ciasto grześ przepis
Ciasto Grześ to bardzo smaczny deser bez pieczenia. Swoją nazwę zawdzięcza temu, że do jego przygotowania potrzebujemy popularnych i wszystkim dobrze znanych wafelków o nazwie Grzesiek.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Udostępnij!