sałatka bankietowa

Warstwowa sałatka bankietowa z dodatkiem świeżego ogórka i kurczaka. Świetna przekąska na każdą domową uroczystość, spotkanie ze znajomymi, rodzinną imprezę, a nawet na święta.

Sałatka bankietowa składa się z kilku prostych składników, które w połączeniu ze sobą dają nam cudowny smak. Dodatkowo sałatka zaserwowana w przezroczystej salaterce pięknie prezentuje się na stole, stanowiąc jego dekorację. Bardzo lubię takie dekoracyjne sałatki, a Wy?

Poniżej znajdziecie listę składników i krótką instrukcję, w której opisałam jak przygotować sałatkę bankietową. Na pewno będziecie zachwyceni jej smakiem.

SAŁATKA BANKIETOWA – PRZEPIS

Składniki

  • 400 g fileta z kurczaka
  • 4 jajka
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1 ogórek zielony
  • 1/2 pora
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • przyprawa do gyrosa
  • czosnek granulowany
  • oliwa do smażenia

Wykonanie

  • Fileta z kurczaka kroimy w kosteczkę, przyprawiamy papryką słodką, przyprawą do gyrosa, czosnkiem granulowanym, solą oraz pieprzem. Następnie podsmażamy na odrobinie oliwy na złoty kolor.
  • Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki i kroimy w kosteczkę.
  • Ogórka kroimy w ćwierć plastry, kukurydzę odsączamy z zalewy.
  • Jogurt naturalny mieszamy z majonezem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem.
  • Sałatkę układamy warstwowo: kurczak, por, kukurydza, sos, ogórek, jajka.
sałatka bankietowa przepis
przepis na sałatkę bankietową
Udostępnij!