Wiśniowa chmurka na kruchym spodzie

Rewelacyjne ciasto wiśniowa chmurka na kruchym spodzie z delikatną bezą i puszystą masą. Idealne na święta, rodzinne spotkania czy inne okazje w ciągu roku. Ciasto wiśniowa chmurka smakuje naprawdę obłędnie i co najważniejsze jest naprawdę łatwe do zrobienia.

Do przygotowania wiśniowej chmurki potrzeba kilka prostych i ogólnodostępnych składników. A jakich? Tego dowiecie się w dzisiejszym wpisie. Zapraszam!

CIASTO WIŚNIOWA CHMURKA NA KRUCHYM SPODZIE

Składniki

CIASTO KRUCHE

  • 160 g mąki
  • 125 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 4 żółtka

GALARETKA Z WIŚNIAMI

  • 3 galaretki wiśniowe
  • 680 g wiśni w kompocie
  • 750 ml gorącej wody

KREM ŚMIETANKOWY

  • 250 g serka mascarpone
  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 60 ml gorącej wody

BEZA

  • 180 g drobnego cukru
  • 4 białka
  • 40 g migdałów
  • szczypta soli

Wykonanie

CIASTO KRUCHE

  • Na stolnicę wykładamy mąkę, pokrojone w kostkę zimne masło, cukier, cukier wanilinowy, żółtka oraz proszek do pieczenia. Wszystkie składniki zagniatamy na ciasto, formujemy kulkę i owijamy w folię spożywczą. Wstawiamy do lodówki na 25 minut.
  • Po upływie czasu ciasto rozwałkowujemy na wymiar formy 24×24 cm i wykładamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia.
  • Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 15 minut, grzanie góra-dół. Gotowe ciasto odstawiamy do przestygnięcia.

GALARETKA

  • Galaretki wiśniowe rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do przestygnięcia. Wiśnie odsączamy z kompotu i przekładamy do przestygniętej galaretki. Całość odstawiamy do lekkiego stężenia.
  • Tężejącą galaretkę wykładamy na kruche ciasto. Odstawiamy do całkowitego stężenia.

MASA ŚMIETANKOWA

  • Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy do przestygnięcia.
  • Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z dodatkiem mascarpone i cukru pudru. Pod koniec wlewamy przestygniętą żelatynę, mieszamy do połączenia składników. Gotową masę wykładamy na galaretkę.

BEZA

  • Białka w temperaturze pokojowej ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy cukier, do uzyskania szklistej i sztywnej masy.
  • Bezę rozprowadzamy blaszce wyłożonej papierem do pieczenia na wymiar 24×24 cm. Wierzch posypujemy migdałami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 140 stopni i pieczemy przez 60 minut, grzanie góra-dół. Bezę studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
  • Gotową bezę wykładamy na ciasto. Całość wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Wiśniowa chmurka na kruchym spodzie
Wiśniowa chmurka na kruchym spodzie
Udostępnij!