Ciasto przekładana krówka to pyszne ciasto bez pieczenia. Przygotowane jest na herbatnikach kakaowych i maślanych, układanych naprzemiennie. Do tego delikatny krem na bazie śmietanki kremówki i mascarpone, a całość wykończona masą krówkową i słonymi orzeszkami ziemnymi. Zapowiada się pysznie prawda?
Zapraszam wszystkich miłośników ciast bez pieczenia, na smaczne ciasto przekładana krówka. Idealne na każdą okazję, proste w przygotowaniu i pyszne!
CIASTO PRZEKŁADANA KRÓWKA – PRZEPIS
Składniki
- ok 50 herbatników maślanych
- ok. 70 herbatników kakaowych
- 830 ml śmietanki kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 2 śmietan fixy
- 4 łyżki cukru pudru
- 2/3 puszki masy krówkowej
- 1/2 szklanki orzeszków ziemnych solonych
Wykonanie
- Do misy miksera przelewamy schłodzoną śmietankę, dodajemy mascarpone oraz wymieszamy z cukrem pudrem śmietan fix. Całość ubijamy na puszystą masę.
- Blaszkę 24×35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Układamy warstwę herbatników kakaowych, a na nich rozprowadzamy 1/4 przygotowanej masy. Następnie ułożyć herbatniki maślane, masa, herbatniki kakaowe, masa, herbatniki maślane, masa, herbatniki kakaowe.
- Wierzch smarujemy masą krówkową i dekorujemy słonymi orzeszkami ziemnymi. Ciasto dostawiamy do lodówki na całą noc.