Ravioli to nic innego jak nieduże pierożki z nadzieniem. Można je wykorzystać do przygotowania wielu ciekawych dań, a także sałatek. W naszym domu ostatnimi czasy zagościła sałatka z pierożkami ravioli z dodatkiem świeżego ogórka i papryki.
Sałatka z pierożkami ravioli smakuje naprawdę świetnie i sprawdzi się na każdą okazję. Będzie fajnym pomysłem na rodzinne spotkania, sycącym posiłkiem do pracy czy opcją na kolację. Dodatkowo sałatka jest łatwa do zrobienia i nie wymaga skomplikowanych składników. Zapraszam na przepis!
SAŁATKA Z ZPIEROŻKAMI RAVIOLI – PRZEPIS
Składniki
- 250 g sera żółtego
- 350 g szynki
- 250 g ravioli z dowolnym nadzeniem
- 1 ogórek świeży
- 1 papryka czerwona
- ½ opakowania kukurydzy
- 100 g jogurtu naturalnego
- 3 łyżki majonezu
- pieprz
- sól
Wykonanie
- Szynkę i ser kroimy w kosteczkę.
- Z papryki usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę.
- Ravioli gotujemy w osolonej wodzie. Przelewamy zimną wodą po odcedzeniu, by się nie skleiły.
- Ogórka kroimy w kostkę, kukurydzę odsączamy z zalewy.
- Jogurt naturalny mieszamy z majonezem, solą oraz pieprzem.
- Do miski wsypujemy wszystkie składniki, mieszamy. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą.