Tym razem pyszna warstwowa sałatka z jajkiem i marchewką. Pięknie prezentuje się na stole, jest bardzo kolorowa i pełna ciekawych składników. Idealnie sprawdzi się na każdą okazję, a szczególnie święta Wielkanocne. Fajnie udekoruje świąteczny stół i na pewno zachwyci Waszych gości swoich smakiem.
Sałatka warstwowa z jajkiem i marchewką to również świetny pomysł na inne okazje jak na przykład rodzinne spotkania czy domowe imprezy. Jest łatwa do zrobienia i bardzo smaczna. Zapraszam na przepis!
WARSTWOWA SAŁATKA Z JAJKIEM I MARCHEWKĄ – PRZEPIS
Składniki
- 4 jajka
- 2 marchewki
- 1 puszka fasoli czerwonej
- 1 mała puszka kukurydzy
- 1 słoik selera konserwowego
- 1 mały por
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Jajka gotujemy na twardo. Obieramy i oddzielamy białka od żółtek. Osobno ścieramy na tarce, białka na dużych oczkach, żółtka na małych.
- Marchewkę gotujemy na miękko, około 20 minut. Obieramy i kroimy w kosteczkę.
- Fasolę czerwoną oraz kukurydzę odsączamy z zalewy i płuczemy. Następnie osuszamy za pomocą ręcznika papierowego.
- Selera konserwowego oraz tuńczyka odsączamy z zalewy.
- Jogurt naturalny mieszamy z majonezem, odrobiną soli oraz pieprzu.
- Sałatkę układamy warstwowo: seler, kukurydza, tuńczyk, połowa sosu, fasola, marchewka, białka jajek, por, sos, żółtka.