Warstwowa sałatka z jajkiem i marchewką

Tym razem pyszna warstwowa sałatka z jajkiem i marchewką. Pięknie prezentuje się na stole, jest bardzo kolorowa i pełna ciekawych składników. Idealnie sprawdzi się na każdą okazję, a szczególnie święta Wielkanocne. Fajnie udekoruje świąteczny stół i na pewno zachwyci Waszych gości swoich smakiem.

Sałatka warstwowa z jajkiem i marchewką to również świetny pomysł na inne okazje jak na przykład rodzinne spotkania czy domowe imprezy. Jest łatwa do zrobienia i bardzo smaczna. Zapraszam na przepis!

WARSTWOWA SAŁATKA Z JAJKIEM I MARCHEWKĄ – PRZEPIS

Składniki

  • 4 jajka
  • 2 marchewki
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 1 słoik selera konserwowego
  • 1 mały por
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz

Wykonanie

  • Jajka gotujemy na twardo. Obieramy i oddzielamy białka od żółtek. Osobno ścieramy na tarce, białka na dużych oczkach, żółtka na małych. 
  • Marchewkę gotujemy na miękko, około 20 minut. Obieramy i kroimy w kosteczkę. 
  • Fasolę czerwoną oraz kukurydzę odsączamy z zalewy i płuczemy. Następnie osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. 
  • Selera konserwowego oraz tuńczyka odsączamy z zalewy. 
  • Jogurt naturalny mieszamy z majonezem, odrobiną soli oraz pieprzu. 
  • Sałatkę układamy warstwowo: seler, kukurydza, tuńczyk, połowa sosu, fasola, marchewka, białka jajek, por, sos, żółtka. 
Warstwowa sałatka z jajkiem i marchewką
Warstwowa sałatka z jajkiem i marchewką

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 2

Udostępnij!