Zapiekanki obiadowe to bardzo fajne i szybkie rozwiązania na domowe obiady. Można je przygotować w większej ilości i cieszyć się ich smakiem przez kilka dni.
Zapiekanka obiadowa palce lizać to świetny pomysł na smaczny posiłek dla całej rodziny. Dodatkowo proces przygotowania tej pysznej zapiekanki jest banalnie prosty, dlatego też każdy z Was z pewnością poradzi sobie z jej przygotowaniem.
Do przygotowania zapiekanki palce lizać potrzebujemy pierożków tortellini, szynki z kurczaka, pieczarek, żółtego sera i kilku dodatków. Produkty te zakupicie w każdym sklepie, ponieważ są one ogólnodostępne. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu.
PRZEPIS NA ZAPIEKANKĘ PALCE LIZAĆ
Składniki
- 250 g tortellini z pieczarkami
- 250 g pieczarek
- 250 g szynki z kurczaka
- 250 ml śmietany 18%
- 250 g żółtego sera
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki ketchupu
- Sól
- Pieprz
- Łyżka masła
Wykonanie
- Pierożki tortellini gotujemy w lekko osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją.
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Następnie wykładamy na patelnię i podsmażamy na łyżce masła.
- Pieczarki myjemy, kroimy w paseczki i dodajemy do cebuli. Całość dusimy do momentu, aż pieczarki zmniejszą swoją objętość.
- Szynkę z kurczaka kroimy w kosteczkę, dodajemy do pieczarek i cebuli. Całość doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem.
- Śmietanę mieszamy z 2 łyżkami ketchupu. Do kubka ze śmietaną dodajemy kilka łyżek farszu z patelni, następnie całość wylewamy na patelnię. Posypujemy startym na tarce serem żółtym, mieszamy.
- Na samym końcu na patelnię wykładamy ugotowane pierożki tortellini, delikatnie mieszamy. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 20 minut, grzanie góra-dół.