Krupnik to nic innego jak zupa przygotowana na wywarze mięsno-warzywnym z dodatkiem kaszy jęczmiennej. Jest to jedna z najlepszych i najbardziej popularnych zup w naszym kraju. W naszym domu również gości bardzo często, ponieważ każdy ją uwielbia.
Przepis na zupę krupnik jest bardzo prosty a sama zupa delikatna, rozgrzewająca i smaczna. Można ją przygotować z prostych składników, które z pewnością wiele z Was posiada w swojej kuchni. Zupa krupnik to smaczny posiłek zarówno dla dzieci, jak i osób dorosłych.
Zapraszam na pyszny przepis na mój domowy krupnik!
PRZEPIS NA ZUPĘ KRUPNIK
Składniki
- 700 g mięsa drobiowego
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 80 g kaszy jęczmiennej
- 3-4 ziemniaki
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren pieprzu
- 2 ziarna ziela angielskiego
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Mięso płuczemy pod zimną wodą. Następnie przekładamy do garnka i zalewamy 2 litrami zimnej wody, zagotowujemy. Zbieramy szumowiny, zmniejszamy poziom palnika i dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, ziarna pieprzu i cebulę. Całość gotujemy około 60 minut.
- Po upływie czasu dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę oraz ziemniaki.
- Kaszę jęczmienną płuczemy pod zimną wodą, kilkakrotnie.
- Z garnka wyjmujemy mięso, oddzielamy je od kości. Mięso dzielimy na mniejsze kawałki i umieszczamy w zupie. Dodajemy także kaszę jęczmienną. Całość gotujemy przez około 25 minut. Pod koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
- Gotową zupę doprawiamy solą oraz pieprzem.