Zupa krupnik

Krupnik to nic innego jak zupa przygotowana na wywarze mięsno-warzywnym z dodatkiem kaszy jęczmiennej. Jest to jedna z najlepszych i najbardziej popularnych zup w naszym kraju. W naszym domu również gości bardzo często, ponieważ każdy ją uwielbia.

Przepis na zupę krupnik jest bardzo prosty a sama zupa delikatna, rozgrzewająca i smaczna. Można ją przygotować z prostych składników, które z pewnością wiele z Was posiada w swojej kuchni. Zupa krupnik to smaczny posiłek zarówno dla dzieci, jak i osób dorosłych.

Zapraszam na pyszny przepis na mój domowy krupnik!

PRZEPIS NA ZUPĘ KRUPNIK

Składniki

  • 700 g mięsa drobiowego
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 80 g kaszy jęczmiennej
  • 3-4 ziemniaki
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren pieprzu
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Wykonanie

  • Mięso płuczemy pod zimną wodą. Następnie przekładamy do garnka i zalewamy 2 litrami zimnej wody, zagotowujemy. Zbieramy szumowiny, zmniejszamy poziom palnika i dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, ziarna pieprzu i cebulę. Całość gotujemy około 60 minut.
  • Po upływie czasu dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę oraz ziemniaki.
  • Kaszę jęczmienną płuczemy pod zimną wodą, kilkakrotnie.
  • Z garnka wyjmujemy mięso, oddzielamy je od kości. Mięso dzielimy na mniejsze kawałki i umieszczamy w zupie. Dodajemy także kaszę jęczmienną. Całość gotujemy przez około 25 minut. Pod koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
  • Gotową zupę doprawiamy solą oraz pieprzem.
krupnik
domowy krupnik przepis

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Udostępnij!