ciasto wuzetka

Wuzetka to proste i smaczne ciasto, które składa się z dwóch czekoladowych biszkoptów z dodatkiem powideł, przełożonych bitą śmietaną. Wierzch ciasta polany jest czekoladową polewą i posypany posypką cukrową.

Ciasto wuzetka idealnie sprawdzi się zarówno do kawy jak i na przyjazd gości. Jest dość łatwe w przygotowaniu i nie wymaga skomplikowanych składników. Zatem jeśli poszukujecie pysznego ciasta, które zaskoczy swoim aksamitnym smakiem i prostotą wykonania, to ten przepis na wuzetkę sprawdzi się idealnie.

PRZEPIS NA CIASTO WUZETKA

Składniki

na blaszkę 24×36 cm

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/3 szklanki kakao
  • 1 szklanka cukru
  • 8 jaj
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

  • 1l śmietany kremówki 30-36%
  • kilka kropli ekstraktu z wanilii
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • pół szklanki zimnej wody

Polewa czekoladowa:

  • 200 ml śmietany 30%
  • 150 g mlecznej czekolady
  • 50 g gorzkiej czekolady

Dodatkowo:

  • 1 mały słoik powideł śliwkowych (lub dżem z czarnej porzeczki)
  • posypka cukrowa

Wykonanie

1. Żółtka oddzielić od białek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywno. Partiami dodawać cukier i miksować do momentu rozpuszczenia się cukru. Kolejno dodawać po jednym żółtku i miksować do połączenia.

2. Następnie zmniejszyć obroty miksera i wlać olej cały czas miksując.

3. Wsypać suche składniki wymieszane razem i przesiane przez sitko. Miksować do momentu połączenia wszystkich składników.

4. Przygotowane ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 C i piec przez ok. 40 minut (do tzw. suchego patyczka).

5. Po upieczeniu ciasto pozostawić do przestygnięcia, a następnie podzielić na 2 blaty.

6. Spód jednego blatu posmarować powidłami śliwkowymi.

7. W między czasie żelatynę zalać zimną wodą i pozostawić do napęcznienia.

8. Śmietankę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania wsypać cukier puder i dodać kilka kropli ekstraktu z wanilii do smaku. Zmiksować.

9. Żelatynę podgrzać krótko w mikrofalówce przez kilka sekund. Do żelatyny dodać łyżkę ubitej śmietany, wymieszać energicznie i wlać do ubitej śmietany. Krótko zmiksować.

10. Ubitą śmietanę wyłożyć na spód ciasta i przykryć drugim blatem.

11. Ciasto wstawić na chwilę do lodówki, aby śmietana stężała.

12. W tym czasie przygotować polewę czekoladową. Czekolady połamać na małe kawałki. Następnie przełożyć do garnka, dodać śmietanę. Podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając, aż powstanie jednolita masa. Gotową polewę wylać na górę ciasta.

13. Wierzch ciasta udekorować posypką cukrową.

ciasto wuzetka przepis
wz ciasto

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Udostępnij!