Orzechowiec na biszkopcie

Orzechowiec na biszkopcie z delikatnym kremem i wkładką orzechową. Całość przełamana dżemem porzeczkowym, który idealnie pasuje do tego wypieku. 

Ciasto orzechowiec na biszkopcie to idealny wypiek na każdą okazję. Świetnie sprawdzi się na rodzinne imprezy, święta, czy inne okazje w ciągu roku. Ciasto wygląda bardzo elegancko i świetnie smakuje. Z pewnością zachwyci Was swoim smakiem i zbierze dużo pochwał! Zapraszam na przepis 🙂

ORZECHOWIEC NA BISZKOPCIE – PRZEPIS

BISZKOPT

  • 5 jajek rozmiar L
  • 160 g cukru
  • 120 g mąki
  • 35 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli


WKŁADKA ORZECHOWA

  • 200 g orzechów włoskich
  • 4 białka
  • 160 g cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

MASA ŚMIETANKOWA

  • 250 g serka mascarpone
  • 440 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru


POLEWA CZEKOLADOWA

  • 100 g czekolady deserowej
  • 60 ml śmietanki kremówki

PONCZ DO NASĄCZENIA BISZKOPTA

  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 100 ml wody
  • 2 łyżki rumu


DODATKOWO

  • 3 łyżki dżemu porzeczkowego
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych

Wykonanie

BISZKOPT

  • Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Białka jajek ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Ciągłe ubijając stopniowo wsypywać cukier. Miksować do uzyskania szklistej i puszystej masy. Następnie zmniejszyć obroty miksera, dodawać żółtka, miksować do połączenia składników. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Wsypać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Przełożyć na formę 24×24 cm, wyścieloną papierem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 20 minut, góra-dół. Biszkopt odstawić do przestygnięcia i podzielić na dwa blaty. 

WKŁADKA ORZECHOWA

  • Orzechy posiekać na mniejsze kawałki. Wymieszać z obiema mąkami i proszkiem do pieczenia. Białka jajek ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Podczas ubijana stopniowo dodawać cukier. Ubijać do momentu, aż masa będzie puszysta i szklista. Do ubitych białek wsypać orzechy z mąką i delikatnie wymieszać. Masę przełożyć na blaszkę 24×24 wyścieloną papierem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni, pieczemy przez 50 minut. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

MASA ŚMIETANKOWA

  • Śmietankę kremówkę ubić z serkiem mascarpone i cukrem pudrem na puszysty krem.

POLEWA CZEKOLADOWA

  • Śmietankę i czekoladę połączyć w kąpieli wodnej. Odstawić do przestygnięcia. 

Ciasto orzechowe na biszkopcie – wykonanie

  • Pierwszy blat biszkopta posmarować ponczem (sok z cytryny+woda_rum). Następnie posmarować dżemem porzeczkowym. Na dżem wyłożyć połowę przygotowanej masy, przykryć wkładką orzechową. Na niej rozporządzić pozostałą masę i przykryć biszkoptem. Wierzch polać polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi. 
Orzechowiec na biszkopcie przepis
Ciasto orzechowe na biszkopcie
Orzechowiec na biszkopcie przepis

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 2.7 / 5. Oddanych głosów: 3

Udostępnij!