Schab duszony

Schab duszony to super pomysł na pyszne danie ze schabu. Przepis jest bardzo prosty, mięso wychodzi niesamowicie delikatne i kruche, wręcz rozpływa się w ustach. Sos jest bardzo aromatyczny i fajnie podkreśla smak mięsa.

U nas w domu schab duszony zazwyczaj serwuję z tradycyjnymi ziemniakami, bo w takiej wersji smakuje nam najbardziej. A Wy, z czym serwujecie schab w sosie własnym?

SCHAB DUSZONY PRZEPIS

Składniki

  • 800 g schabu bez kości
  • 500 ml bulionu
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/3 papryki ostrej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren pieprzu
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • kilka gałązek świeżej pietruszki
  • 1 łyżka mąki pszennej

Wykonanie

  1. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na patelnie wyłożyć masło, roztopić, przełożyć cebulę i podsmażyć.

  2. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce. Przełożyć na patelnię z cebulą i razem podsmażyć.

  3. Schab pokroić w plastry, lekko rozbić. Doprawić solą i pieprzem z obu stron. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, podsmażyć schab z obu stron.

  4. Do większego rondla przełożyć cebulę z marchewką, mięso i zalać bulionem. Należy pamiętać o tym, by mięso w całości było zanurzone w bulionie. Dodać ziele, liście laurowe, pieprz oraz posiekaną natkę pietruszki. Przykryć i dusić na małej mocy palnika przez 60-70 minut.

  5. Pod koniec do sosu dodać słodką i ostrą paprykę i zagęścić sos mąką. W tym celu w odrobinie zimnej wody wymieszać mąkę, całość wlać do sosu i wymieszać, podgrzewać od zgęstnienia sosu. 
Schab duszony przepis
Przepis na schab duszony

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.4 / 5. Oddanych głosów: 14

Udostępnij!