Schab duszony to super pomysł na pyszne danie ze schabu. Przepis jest bardzo prosty, mięso wychodzi niesamowicie delikatne i kruche, wręcz rozpływa się w ustach. Sos jest bardzo aromatyczny i fajnie podkreśla smak mięsa.
U nas w domu schab duszony zazwyczaj serwuję z tradycyjnymi ziemniakami, bo w takiej wersji smakuje nam najbardziej. A Wy, z czym serwujecie schab w sosie własnym?
SCHAB DUSZONY PRZEPIS
Składniki
- 800 g schabu bez kości
- 500 ml bulionu
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/3 papryki ostrej
- 1 łyżeczka majeranku
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren pieprzu
- 3 ziarna ziela angielskiego
- sól
- pieprz
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
- kilka gałązek świeżej pietruszki
- 1 łyżka mąki pszennej
Wykonanie
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na patelnie wyłożyć masło, roztopić, przełożyć cebulę i podsmażyć.
- Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce. Przełożyć na patelnię z cebulą i razem podsmażyć.
- Schab pokroić w plastry, lekko rozbić. Doprawić solą i pieprzem z obu stron. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, podsmażyć schab z obu stron.
- Do większego rondla przełożyć cebulę z marchewką, mięso i zalać bulionem. Należy pamiętać o tym, by mięso w całości było zanurzone w bulionie. Dodać ziele, liście laurowe, pieprz oraz posiekaną natkę pietruszki. Przykryć i dusić na małej mocy palnika przez 60-70 minut.
- Pod koniec do sosu dodać słodką i ostrą paprykę i zagęścić sos mąką. W tym celu w odrobinie zimnej wody wymieszać mąkę, całość wlać do sosu i wymieszać, podgrzewać od zgęstnienia sosu.