Schab w sosie własnym to super pomysł na niedzielny obiad i nie tylko. Danie to z pewnością posmakuje Waszym domownikom. Mięso jest niesamowicie delikatne, soczyste, a sos delikatny. Całość smakuje naprawdę rewelacyjnie.
Schab w sosie własnym to bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu danie, które można w łatwy sposób odgrzać, dzięki czemu można przygotować większą porcję i mieć obiad na dwa dni.
PRZEPIS NA SCHAB W SOSIE WŁASNYM
Składniki
- 600 g schabu
- 400 ml bulionu
- 1 duża cebula
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, przełożyć cebulę i podsmażyć.
- Schab pokroić w plastry i delikatnie rozbić. Doprawić z obu stron solą i pieprzem. Cebulę przesunąć na bok, na patelnię wyłożyć schab i podsmażyć z obu stron.
- Na patelnię wlać bulion, dodać słodkiej papryki, liście laurowe, ziele angielskie. Przykryć pokrywką i dusić na mały ogniu przez 90 minut.
- Mąkę wymieszać z odrobiną zimnej wody, przelać na patelnię. Podgrzewać, mieszając do momentu zgęstnienia sosu.