Bułeczki sodowe

Przepis na proste bułeczki z patelni na sodzie, bez dodatku drożdży. Są niezwykle proste w przygotowaniu i przepyszne. Z powodzeniem mogą zastąpić tradycyjne pieczywo.

Do wykonania tych smacznych bułeczek potrzeba tylko kilku prostych składników, które każdy znajdzie w swojej kuchni. Do tego pieczemy je na patelni, zamiast w piekarniku, dzięki czemu mają bardzo fajny smak. Polecam wypróbować!

BUŁECZKI SODOWE – PRZEPIS

Składniki

  • 0,5 kg mąki
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka (250ml)
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie

1. Jajko roztrzepać widelcem z mlekiem. Następnie dodać pozostałe składniki; mąkę, sodę, sól oraz cukier. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i wyrobić ciasto.

2. Ciasto odstawić na ok. 20 minut żeby odpoczęło.

3. Następnie rozwałkować na placek o grubości ok. 2 cm. Wyciąć krążki np. szklanką.

4. Patelnię dobrze rozgrzać i wyłożyć przygotowane bułeczki. Smażyć je bez tłuszczu na suchej patelni z obu stron po około 6-8 minut, do zarumienienia.

bułki na sodzie
bułki z patelni

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Udostępnij!