Naleśniki z farszem porowym to pomysł na prosty i smaczny obiad dla całej rodziny. Idealnie sprawdzi się gdy nie mamy dużo czasu na siedzenie w kuchni, lub po prostu, kiedy brakuje pomysłu na to, co przygotować na obiad.

Naleśniki z farszem porowym są szybkie w przygotowaniu i nie wymagają wielu składników. Jeśli przejadły wam się już naleśniki na słodko i macie ochotę spróbować czegoś nowego, to naleśniki z farszem porowym będą idealną alternatywą.

PRZEPIS NA NALEŚNIKI Z FARSZEM POROWYM

Składniki

Ciasto na naleśniki

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 250 ml mleka 3,2%
  • 2 jajka
  • 125 ml wody gazowanej
  • 1 łyżka oleju

Farsz

  • 500 g pora (biała i jasnozielona część)
  • 200 g żółtego sera
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%

Przygotowanie

1. Składniki na ciasto naleśnikowe umieszczamy w misce. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.

2. Z przygotowanego ciasta smażymy cienkie placki.

3. Pora myjemy i kroimy w półplasterki. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy łyżkę masła, pokrojonego pora i dusimy przez kilka minut.

4. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach.

5. Do uduszonego pora dodajemy ser oraz śmietanę. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku.

6. Na każdego naleśnika nakładamy porcję farszu. Brzegi naleśnika składamy do środka i zawijamy w rulonik.

7. Na patelni rozgrzewamy odrobinę tłuszczu, następnie delikatnie podsmażamy zwinięte naleśniki z obu stron.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Udostępnij!