Tortellini ze szpinakiem

Tortellini ze szpinakiem to smaczne i niezwykle łatwe w przygotowaniu danie, idealne kiedy nie mamy pomysłu na szybki obiad.

Gotowe pierożki tortellini gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a w tym czasie przygotowujemy prosty sos z mrożonego szpinaku i śmietanki. Wystarczy około 20 minut i pyszny obiad gotowy!

PRZEPIS NA TORTELLINI ZE SZPINAKIEM

Składniki

  • 250 g tortellini z dodatkiem szynki
  • 120 g sera feta
  • 300 g mrożonego szpinaku
  • garść suszonych pomidorów w oliwie
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz

Przygotowanie

1. Pierożki tortellini ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić i odstawić.

2. Na patelni roztopić masło, dodać 2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów i drobno posiekany czosnek. Zeszklić, a następnie dodać mrożony szpinak.

3. Suszone pomidorki pokroić na mniejsze kawałki i dodać do szpinaku.

4. Całość smażyć do momentu, aż szpinak odparuje wodę.

5. Następnie wlać śmietankę i dodać pokruszony ser feta. Doprawić pieprzem.

6. Dusić aż sos zgęstnieje, a ser się rozpuści.

7. Gdy sos szpinakowy będzie gotowy, na patelnię wrzucić ugotowane i odcedzone tortellini. Całość razem wymieszać.

tortellini ze szpinakiem przepis

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Udostępnij!