Makowiec z karmelem

Rewelacyjne połączenie wilgotnego makowca z delikatną masą śmietanową oraz słodkim karmelem. Ciasto idealne na święta i nie tylko!

Makowiec z karmelem to wypiek, który z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom makowscy i nie tylko. Smakuje naprawdę świetnie, a dodatkowo jest łatwy do zrobienia. Poradzą sobie z nim nawet osoby rozpoczynające swoją przygodę w kuchni. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu.

MAKOWIEC Z KARMELEM – PRZEPIS

Składniki

BLAT MAKOWY

  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 850 g gotowej masy makowej
  • 100 g kaszy manny

MASA

  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny 
  • 60 ml gorącej wody

DODATKOWO

  • 2 garści migdałów
  • 1/2 puszki masy kajmakowej

Wykonanie

  • Masę makową przekładamy do naczynia, dodajemy kaszę manną, żółtka oraz proszek do pieczenia. Całość mieszamy do połączenia składników, za pomocą miksera lub drewnianej łyżki. 
  • Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie przekładamy je do masy makowej i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Gotową masę wykładamy na blaszkę 24×24 cm wyścieloną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 60 minut, grzanie góra-dół. 
  • Gotowe ciasto odstawiamy do przestygnięcia a następnie dzielimy na dwa blaty. 
  • Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do przestygnięcia. 
  • Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem mascarpone i cukru pudru. Pod koniec zmniejszamy obroty miksera i cienkim strumieniem wlewamy przestygniętą żelatynę. Gotową masę dzielimy na dwie części, pierwszą część wykładamy na blat makowy i przykrywamy drugim blatem. Następnie wykładamy pozostałą część masy.
  • Na ciasto wykładamy masę kajmakową a wierzch posypujemy migdałami. Ciasto odkładamy do lodówki na kilka godzin. 
Makowiec z karmelem
Makowiec z karmelem

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Udostępnij!